קומפוסטר הוא מיכל פשוט שמניחים בגינה או בחצר, לתוכו זורקים שאריות אורגניות (כמו ירקות, עלים יבשים וכו'), ובמהלך הזמן הן מתפרקות והופכות לדשן טבעי.
פעם ביום–יומיים להוסיף שאריות ולכסות, ופעם בשלושה שבועות או יותר לערבב. פשוט, טבעי ולא מסובך.
הקומפוסטר מתאים בעיקר למי שיש חצר או שטח פתוח, כי יש להניח אותו על אדמה. יש גם פתרונות למרפסת כמו קומפוסטר תולעים – אפשר להתייעץ איתנו.
אם מתפעלים נכון, שומרים על איזון בין שכבות רטובות ליבשות ומכסים כל שארית – אין ריח ואין מזיקים.
הקומפוסטציה בקומפוסטר הביתי שלנו היא תהליך אירובי – כלומר, פירוק בעזרת מיקרואורגניזמים הזקוקים לחמצן. זהו תהליך טבעי שמתרחש כאשר יש שילוב נכון של חומר יבש ורטוב, אוורור ולחות.
חומרים ירוקים (רטובים): שאריות ירקות, קליפות פירות, עלים ירוקים, משקעי קפה, תה, קליפות ביצים.
חומרים חומים (יבשים): עלים יבשים, נסורת, קש/חציר, קרטון קרוע, גזם דק, נייר סופג לא צבעוני.
קליפות תפוחי אדמה, גזר, מלפפון, בננה, שאריות סלט, קליפות ביצים מרוסקות, תה, קפה. אפשר גם שאריות לחם יבש לא מתובל.
מוצרי חלב, בשר, דגים, שמן, תבלינים, אוכל מבושל או מטוגן, פירות הדר בכמות רבה, מזון חריף בכמות רבה.
בין חודשיים לחצי שנה – תלוי בעיקר באיזון החומרים ומזג האוויר אך גם בגורמים נוספים.
לא חובה, אבל אפשר. ערבוב כל שבועיים–שלושה מכניס אוויר לערימה, מונע ריחות, ומזרז את הפירוק.
כן. לכל קומפוסטר יש מכסה, שמסייע לשמור על הלחות הרצויה, מונע יובש, מונע רטיבות יתר, ומצמצם כניסת מזיקים.
כן – חורים בצדדים ובתחתית חשובים לאוורור ולניקוז. הקומפוסטר שלנו מגיע עם פתחי אוורור.
כן, בכמות מתונה. לחם הוא חומר "ירוק". חשוב שלא יהיה מתובל או שמנוני, ולכסות היטב.
רק אם מראה הערימה יבש מאוד, בעיקר בקיץ. הרטבה קלה ואז ערבוב יעשו את העבודה.
כן, אך בכמות מתונה. חומציות גבוהה מאטה את הפירוק – מומלץ לקצוץ ולשלב היטב.
לא בקומפוסטר מסוג ערימה (רקבובית). תולעים אדומות מתאימות לקומפוסט תולעים (ורמיקומפוסט), אך ימותו בטמפרטורות הגבוהות שמתפתחות בקומפוסטר רגיל.
הם מקור לפחמן, מאזנים את הלחות, מונעים ריח ומסייעים לאוורור.
קרטון (ללא הדפס צבעוני), נייר, נסורת מעץ טבעי, קליפות בוטנים / אגוזים, גזם יבש, דשא יבש, חציר.
מוסיפים חומרים יבשים – כמו קרטון מפורר / מפורק, עלים יבשים, נסורת, חציר – ומערבבים.
מוסיפים שאריות רטובות (כמו קליפות פירות) או מעט מים, ומערבבים.
לא – אם לא שמים אוכל מבושל, מוצרי חלב, בשר או שמן. תמיד לכסות חומר רטוב בחומר יבש.
זה קורה אם הערימה לא חמה מספיק. אפשר לערבב שוב, או לסנן את הקומפוסט לפני שימוש.
רק ענפים דקים (עד 1–2 ס"מ). ענפים עבים לא יתפרקו מהר וצריך לגרוס אותם לפני.
כן! רק חשוב לשלב עם חומר יבש נוסף לשמירה על האיזון.
כן! אדמה עוזרת לשמירת לחות, מאזנת ומוסיפה חיידקים טובים.
כן – אך רק מעצים טבעיים, ובכמות קטנה, כי הוא בסיסי מאוד ועלול לשבש את פעילות המיקרואורגניזמים.
זרעים קטנים – לא חובה. גלעינים גדולים (אבוקדו, מנגו) – עדיף לקצוץ או להוציא.
דשא קצוץ "טרי" נחשב חומר ירוק, אפשר להוסיף אבל בכמות מתונה. דשא שנקצץ והתייבש במשך יומיים–שלושה הוא חומר טוב מאד להוספה לקומפוסטר וניתן להשתמש כחומר יבש כמעט בלעדי.
מתאימים מאוד כחומר יבש. מומלץ לקצוץ אותם כדי להאיץ את הפירוק.
מתפרקים לאט יחסית בגלל תרכובות פנוליות. מומלץ להשתמש בכמות מתונה, לקצוץ ולשלב עם עלים אחרים.
כן, אך הם נחשבים חומציים ומתפרקים לאט. מומלץ לשלבם עם חומרים אחרים ולא לשים בכמות רבה.
כן, אבל רצוי לגוון עם עלים אחרים. אלו מתפרקים לאט ולעיתים מכילים חומרים שמאטי פירוק.
עדיף להימנע או להשתמש במתינות, כי הם מכילים חומרים מעכבי פירוק.